Web pagina al Orasului Codru, mun.Chisinau / Web страница города Кодру, мун.Кишинев » 07.08.2007 Viceprimarul din oraşul Codru, acuzat de corupţie şi trafic de influenţă

 
07.08.2007


Viceprimarul din oraşul Codru, acuzat de corupţie şi trafic de influenţă
Mai mulţi consilieri din Primăria orăşelul Codru, municipiul Chişinău, sunt nemulţumiţi de felul în care viceprimarul, Victor Neagu, îşi exercită funcţia, acuzându-l de abuz în serviciu.

13 cei 23 de consilieri orăşeneşti Codru, afirmă că Victor Neagu este persoana care gestionează de facto activitatea administraţiei orăşeneşti, acesta fiind, neoficial, principalul factor de decizie în cadrul Consiliului local şi al primăriei Codru.
Potrivit consilierilor, viceprimarul Victor Neagu mai deţine şi funcţia de preşedinte al comisiei de evidenţă şi repartizare a loturilor de pământ aflate în gestiunea primăriei, şi că, deseori, acesta decide de unul singur modul în care sunt repartizate aceste loturi. Ei îl acuză pe viceprimar pentru faptul că favorizează anumite persoane în detrimentul cetăţenilor, fără a avea aprobările de rigoare din partea Consiliului orăşenesc.

După mai multe dosare penale, Victor Neagu a ieşit „basma curată”

Pe data de 12 octombrie 2006, Procuratura Anticorupţie a iniţiat o urmărire penală pe numele lui Victor Neagu. În rezultatul urmăririi penale, s-a stabilit că viceprimarul oraşului Codru, Victor Neagu, se face vinovat de corupere pasivă. Organele de anchetă au constatat că Neagu, abuzând de funcţiile pe care le deţine, a influenţat urgentarea emiterii unei decizii a Consiliului orăşenesc Codru, privind alocarea din proprietatea primăriei a unui lot de teren unui cetăţean pe nume Victor Secu, pentru construcţia unei case de locuit. Potrivit acuzării, pentru acest serviciu viceprimarul Victor Neagu ar fi estorcat de la cetăţeanul Secu o sumă de bani în valoare de 10 mii de dolari, fiind reţinut în flagrant în timp ce se efectua tranzacţia. După patru luni de aflare în arest, Victor Neagu a fost achitat de instanţa de judecată pe motiv că flagrantul respectiv ar fi fost o înscenare, iar banii erau de fapt o datorie care urma să ajungă în contul primăriei. În pofida deciziei judecătoreşti, consilierii afirmă că eliberarea viceprimarului s-a datorat nu faptului că ar fi nevinovat, ci pentru că acuzatul şi-ar fi „cumpărat” libertatea cu o sumă uriaşă de bani.
Anterior, Victor Neagu mai fusese acuzat că ar fi solicitat sume de bani suplimentare de la beneficiari pentru eliberarea unor titluri de proprietate. În acest sens, a fost înregistrat cazul Mariei Covalciuc, care a confirmat că viceprimarul i-a „propus” perfectarea unei procuri generale pe numele unei persoane, indicată de el, contra sumei de 5 mii de dolari.
De asemenea, cu aproximativ un an în urmă, angajaţii Direcţiei Delicte Transfrontaliere şi Informaţionale, au iniţiat un control complex al activităţii primăriei şi al Consiliului orăşenesc Codru în baza unor informaţii, care se vizau, în special, legalitatea atribuirii loturilor de pământ pentru construcţii individuale persoanelor fizice, precum şi a utilizării mijloacelor băneşti provenite din bugetul local. Chiar dacă în urma investigaţiilor efectuate au fost constatate mai multe abuzuri şi acte de corupţie comise de funcţionarii primăriei şi Consiliului orăşenesc Codru, toate măsurile şi acţiunile de urmărire penală nu au fost finalizate nici până în astăzi. Potrivit consilierilor Tamara Cordun şi Vladimir Buga, reprezentanţii Direcţiei Delicte Transfrontaliere şi Informaţionale, precum şi reprezentanţii Ministerului de Interne implicaţi în elucidarea acestor cazuri, au suspendat investigaţia, deoarece au fost intimidaţi de persoane „sus-puse”.

Imediat după alegeri, viceprimarul i-a devenit naş de cununie actualului primar, Vitalie Mazur

Potrivit consilierului orăşenesc Codru, Tamara Cordun, Victor Neagu a reuşit să obţină încrederea deplină şi a actualului primar, Vitalie Mazur, deoarece, după ce a câştigat fotoliul de primar la actualele alegeri, i-a devenit acestuia fin de cununie. Astfel, statutul de „naş al primarului” i-a asigurat viceprimarului protecţie în activitatea sa în cadrul primăriei.
Pe 21 septembrie 2006 un grup de consilieri au depus o petiţie pe numele procurorului general al Republicii Moldova, Valeriu Balaban, prin care solicitau intervenţia Procuraturii Generale, în vederea eliminării unei grupări mafiote care activa în interiorul Consiliul orăşenesc şi primăriei oraşului Codru. Deşi de atunci au trecut aproape doi ani, actualii consilieri afirmă că rezultatele s-au lăsat aşteptate şi că gruparea îşi desfăşoară nestingherit activitatea, sustrăgând fără nici o jenă bunuri materiale aflate în proprietatea primăriei, în văzul întregii populaţii a oraşului Codru.
Consilierii au mai declarat că, deşi Codul Funciar stipulează clar care sunt competenţele viceprimarului, Victor Neagu ignoră cu desăvârşire prevederile legislaţiei şi dirijează după bunul său plac domenii care intră în competenţa exclusivă a Consiliului orăşenesc, în special, cel ce ţine de administrarea şi atribuirea loturilor de pământ.
„Am încercat de mai multe ori să-l demitem din funcţie, însă nu ne reuşea, deoarece mereu ieşea basma curată, datorită relaţiilor pe care le are în Procuratură şi în Guvern”, a afirmat Tamara Cordun.
La rândul său, Vladimir Buga, consilier în Consiliul Orăşenesc Codru, a specificat că locuitorii din Codru sunt revoltaţi şi din cauza construcţiei unui bloc în parcul din oraşul Codru. Potrivit consilierului, localnicii au încercat în mai multe rânduri să se opună acestei decizii a primării de a se construi acest bloc. „Nu numai o dată aceşti oamenii au fost ameninţaţi de viceprimarul Victor Neagu că vor avea probleme, fiind „asiguraţi” că nu o să reuşească să facă nimic, deoarece în spatele acestei construcţii stau „persoane importante”. Totodată, această construcţie individuală este efectuată într-un parc, care este domeniu public, ceea ce contravine legislaţiei în vigoare”, a spus consilierul.

„Sunt gata să plec din funcţie dacă pentru aceasta se vor pronunţa majoritatea consilierilor”
Victor Neagu a afirmat că toate învinuirile care îi sunt aduse de către acest grup de consilieri nu sunt bazate pe fapte, toate fiind, în opinia sa, nu altceva decât „nişte păreri bazate pe bârfe şi invidie”. „Acuzaţiile potrivit cărora eu aş fi repartizat loturi de pământ în mod clientelar sunt false, întrucât toate deciziile în acest sens au fost semnate de către Consiliul orăşenesc Codru. În ceea ce priveşte arestarea mea, vă pot spune că instanţa de judecată m-a achitat pentru faptul că cineva mi-a întins o cursă. Dacă să fiu sincer, şi eu sunt împotriva construcţiei acestui bloc din parcul din oraşul Codru şi nu pot înţelege de ce aceşti oameni consideră că eu sunt vinovat de faptul că se efectuează construcţia respectivă. Sunt gata să renunţ la funcţiile pe care le deţin în cadrul primăriei dacă va exista vreun document semnat de majoritatea consilierilor prin care să se ceară demiterea mea”, a spus Victor Neagu.
 
 
 
Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь. Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.
 
 
Комментарии (2)  Распечатать
 
 Пишет: sirbu
Наша справка:
Г-н Няга Виктор является нанашом нынешнего Примара г-на Мазур Виталие
 
 
Публикаций: 157 | Комментариев: 4 цитировать    
 
 Пишет: Ion
Решение суда по Няга Виктор Hotarire
 
 
Публикаций: 0 | Комментариев: 0 цитировать    
 
Информация
 
Комментировать новости на сайте возможно только в течении 60 дней со дня публикации.

 

Панель управления
логин :  
пароль :  
   
   
Регистрация
Напомнить пароль?

Вам нравится этот сайт?

ДА
НЕТ